Shake it off…

Toen de Volkskrant met het bericht over Matthijs van Nieuwkerk kwam, dacht ik: inderdaad de wereld draait door. Steeds meer en steeds vaker worden we geconfronteerd met dit soort berichten. Draaien we met zijn allen door, kunnen we niets meer hebben of moeten we juist bij onszelf te rade gaan of we niet te egoïstisch, te veel op onszelf gericht zijn geworden? Inmiddels lijkt het succes boven het menselijk gevoel te gaan. Is het geoorloofd mensen te kleineren omwille van een goed programma, is het geoorloofd je macht te gebruiken binnen welk beroep dan ook? 
Maar niet alleen hierbij denk ik: de wereld draait door. Ik denk het zo onderhand vrijwel dagelijks. De korte lontjes van de mensen die ik tegenkom online, op straat, op de weg, in een  winkel. We rellen als we boos zijn, maar tegenwoordig ook als we dat niet zijn. Ik geloof dat ik steeds minder begrijp van de berichten die ik lees. Soms denk ik: ik sluit me af, lees en kijk geen nieuws meer. Maar ik doe het niet. Ik wil weten wat er in de wereld die doordraait, gebeurt. 

Buiten verbazing voel ik soms ook wat irritatie. We mogen niets meer: het woord man en vrouw is bijna uit de Dikke Van Dale geschrapt. In de trein mag ‘goedemiddag dames en heren’ niet meer worden omgeroepen. Ik word er soms zo moe van. Van mij mag iedereen zijn wie hij is, man, vrouw of hen. Maar laat de vrouw die vrouw wil zijn, dat ook zijn. Hou ook rekening met haar gevoelens en laat haar niet plassen op een gendervrij toilet. Ik begrijp best dat het voor diegene die zich man noch vrouw voelt, lastig is. Maar geloof me: laat op de avond als vrouw die zich wel vrouw voelt, in de kroeg een herentoilet bezoeken, is ook niet prettig. Misschien moeten we in de toekomst zorgen voor drie toiletten, dan is iedereen blij. Een non-binair voornaamwoord hebben we al: hen.
Dat klinkt zo: ‘Wat wil hen drinken?’ Ik moet er nog erg aan wennen.

En dan is er nog de hetze rond de seksistische benadering van vrouwen. Er staat zowat een straf op het nafluiten van een vrouw op straat. Net als het feit dat je als man moet oppassen hoe je een vrouw een compliment geeft. Ik, als vrouw, begrijp dat. De meeste dames zitten nu eenmaal niet te wachten op die rij mannen op straat die je kwijlend nastaren. Er moeten grenzen zijn. Maar gaan we daarin niet te ver? De sjeu gaat er af. Een compliment is ook leuk. En de chemie tussen man en vrouw is mooi. Flirten is spannend. Helaas, ik denk nog als dat ‘meisje’ uit de jaren 80. Maar toch…op YouTube worden we bedolven onder de video’s waarin vrouwen hun opgespoten billen en lippen vol trots aan de wereld tonen. Deze week speelde de plagiaatzaak rond het nummer ‘Shake it off’ van Taylor Swift. In de video zien we, zo doet de titel al vermoeden, schuddende vrouwenbillen. Een schril contrast met dat wat we, lijkt het, nu juist niet meer willen. Het nummer is dan wel uit 2014, maar dit soort clips zijn er nog steeds en steeds meer vrouwen ‘verbouwen’ hun jonge lichaam om billen te krijgen als de vrouw uit de clip van Taylor Swift. Natuurlijk staat dat los van de opmerkingen die ook zij misschien niet willen horen van mannen, maar toch…ik heb m’n twijfels. Die dikke lippen, billen en borsten, doe je dat alleen voor jezelf of wil je de aandacht trekken van hem, haar of hen? En als dat zo is, is dat dan erg?
Maar ach, de hele wereld draait door en we draaien allemaal mee, ieder op zijn, haar of hun eigen manier. Zolang we elkaar respecteren, is dat prima. En je soms wat irriteren, hoort daarbij.

4 Reacties

  1. Corine,
    mooie post, waarvoor dank. Gelukkig zijn er ook nog mensen die normaal denken en doen. Onze maatschappij is inderdaad door aan het draaien met al die raddraaiers, influencers, commerciele politici en wat dies meer.
    Alles draait in de economie om geld en macht en ook is het inmiddels in de wetenschap doorgedrongen.
    Laten we ons zelf blijven en niet gek laten maken door al die beinvloeders welke waarschijnlijk zelf juist de weg kwijt zijn en op de getoonde manier juist nooit meer zullen terugvinden.
    Eigen schuld / katte….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *