Recensies

Recensies Misleid

Drie vriendinnen, drie levens

door Anneke / surfingann.blogspot.com

Bij het zien van de schitterende cover van Misleid van Corine Kuijper wil je weten wie de vrouw op de cover is en waarom ze een masker voor doet of dat ze het masker juist af doet om haar ware ‘ik’ te laten zien. Het is alleen jammer dat de naam van de uitgeverij niet een paar centimeter naar rechts is geplaatst, dat was mooier geweest. De titel van het boek en de naam van de auteur zijn wel goed geplaatst. De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten door wie of wat de vrouw op de cover is misleid en wat de gevolgen daarvan zijn of waren.
Misleid van Corine Kuijper gaat over drie vriendinnen die in heel veel opzichten niet op elkaar lijken, maar juist daardoor is hun vriendschap heel erg sterk. Het zijn drie vriendinnen die ieder zo hun eigen gedachten en meningen hebben. Drie vriendinnen die ieder een totaal ander leven van de ander leven, ieder een totaal andere droom heeft. De een runt een hotel in San Diego, een ander is getrouwd met een man en is na hun huwelijk naar Saoedi-Arabië verhuisd, waar ze steeds minder mag en kan, of ligt dat aan haarzelf en nummer drie werkt als verpleegkundige voor Artsen Zonder Grenzen in Congo.

Lees verder op https://surfingann.blogspot.com/2023/02/misleid-corine-kuijper.html .

Misleid

door Nathieleest

De drie vriendinnen Tess, Sara en Lieke zijn al heel lang vriendinnen maar vliegen langzaam steeds meer uit. Sara trouwt met Nassim en volgt haar man naar Saoedi_Arabië. Zij zijn voornemens daar een jaar te gaan wonen. Tess kan een mooie baan krijgen in San Diego als Hotel manager bij een uitstekend Hotel. En Lieke is verpleegkundige en gaat met Artsen zonder Grenzen naar Congo toe om daar te gaan werken. Maar ze houden intensief contact met elkaar en leven mee met elkaar wel en wee.
Wie van de dames wordt nu misleid, volgens de titel van het boek? Of gaat er in ieders leven iets mis waardoor ze in een gevaarlijke situatie terechtkomen?

In het begin van het verhaal kabbelt het wat voort en denk je dat de vriendinnen het allemaal prima voor elkaar hebben, maar naarmate je verder in het boek komt, wordt het steeds onheilspellender en stapelen de problemen en zorgen zich op.

De schrijfstijl van Corine is gemakkelijk en prettig leesbaar.
De karakters van de 3 vriendinnen zijn heel goed uitgewerkt. Het verhaal schetst ook de persoonlijke ontwikkeling van Tess, Lieke en Sara. Dit maakt dat het drie hele herkenbare personages zijn met hun eigen angsten en onzekerheden.

De schrijfster weet stapsgewijs een mooie opbouw te maken in het verhaal. De hoofdstukken worden vanuit een van de dames geschreven. Je herkent dit aan de woonplaats of het land waar zij verblijven en waar het zich op dat moment afspeelt.

Hoewel ik soms iets meer diepgang had willen zien in het verhaal heb ik wel enorm genoten van deze roman die ik van Corine Kuijper mocht lezen. Heel veel dank daarvoor.

Drie levens, drie keuzes en drie keer misleiding

door Eline van der Boog

Misleid van Corine Kuijper volgt de drie beste vriendinnen Tess, Lieke en Sara. Ze komen vaak samen in café De Druif in Amsterdam om bij te praten. Geleidelijk aan nemen hun levens allemaal een andere wending. Tess, die werkzaam is binnen de hospitality, krijgt de kans om in het luxe Hotel del Coronado (kortweg: The Del) in San Diego te werken. Lieke volgt haar droom om zich voor Artsen Zonder Grenzen in te zetten en komt terecht in Congo. Sara werkt aanvankelijk als echtscheidingsadvocaat. Deze functie zegt ze op voor haar man Nassim om samen een bestaan op te bouwen in het conservatieve Saoedi-Arabië. Terwijl de vriendinnen wennen aan hun nieuwe levens, wordt de kans op verraad, intrige en misleiding steeds groter.

Kuijper debuteerde in 2020 met Schaduwfamilie en in 2021 verscheen Schaduw in Sardinië, het los te lezen vervolg op dit debuut. In haar meest recente boek Misleid beschrijft Kuijper aan de hand van afwisselende hoofdstukken de levens van drie jonge vrouwen. Tess leert in San Diego succesvolle sportmakelaar Jack Shame kennen voor wie ze als een blok valt. Lieke ontmoet buiten werktijd goudhandelaar Ivan die contacten onderhoudt met gevaarlijke bendeleden. Sara leeft sinds haar verhuizing naar Saoedi-Arabië volgens steeds striktere regels. Ze is niet alleen haar mooie carrière kwijt, ook het werken aan haar roman lukt haar niet meer. Kuijper schrijft vlot en de lezer leert de personages in rap tempo kennen. Tegen welke moeilijkheden en angsten ze ook vechten, Tess, Lieke en Sara houden contact met elkaar. Hun levens worden echter compleet overhoop gegooid wanneer Lieke plotseling verdwijnt.

Het wisselen tussen de personages houdt de spanning goed in het verhaal. Tijdens het lezen rijzen diverse vragen op. Wat houdt Jack voor Tess achter? Zal Lieke ooit nog levend terugkomen? En hoelang houdt Sara het nog vol in Saoedi-Arabië? (Of: ‘de zandbak’ zoals de meiden het land onderling schertsend noemen.) Het is soms even schakelen over welk personage het gaat. Dit komt omdat niet de naam, maar de woonplaats van de drie vriendinnen bovenaan het hoofdstuk staat. Kuijper maakt gebruik van snelle tijdsverschuivingen en de plot mist daardoor wat diepgang. Desalniettemin leest Misleid vlot weg en combineert het elementen uit thriller met romantische fictie. Kuijper laat zien dat, hoewel het fijn is om soms je leven even helemaal om te gooien, er maar weinig voor nodig is om via bepaalde keuzes en beslissingen in nare situaties te belanden.

Voor meer recensies:

https://www.hebban.nl/boek/misleid-corine-kuijper#total=10

Recensies Schaduw over Sardinië

Komt de waarheid ooit boven tafel

door Anneke / surfingann.blogspot. com

Bij het zien van de schitterende cover van Schaduw over Sardinië van Corine Kuijper krijg je een vakantiegevoel, je wilt erheen en genieten van de omgeving. Voor diegenen die bekend zijn met de plek, weten meteen waar de foto is genomen. Anderen zullen er nieuwsgierig naar worden. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
Schaduw over Sardinië van Corine Kuijper is het tweede deel van de serie, maar het boek is los te lezen. Je hoeft niet speciaal het eerste deel gelezen te hebben. Soms wordt er teruggeblikt, maar al snel wordt dan al duidelijk hoe het zit. Wel maken de terugblikken je nieuwsgierig naar het eerste deel als je die nog niet hebt gelezen.
Lisa leidt een heerlijk leven in Sardinië totdat de vriendin van haar neef samen met haar vriendin Anouk vermist raakt tijdens een vakantie. Lisa heeft sterk het gevoel dat er iets niet klopt. Als er korte tijd later weer iets merkwaardigs gebeurt, wordt dat gevoel alleen maar sterker. Anouk vlucht na de verdwijning van Mel naar een ander land, maar krijgt met de tijd steeds meer last van schuldgevoelens. Ze gaat zich steeds vaker afvragen waarom ze niet eerlijk was geweest en aan wie ze kan vertellen wat er in het verleden is gebeurd en wat de gevolgen daarvan zijn, of ze die wil dragen of niet.

Lees verder op https://surfingann.blogspot.com/2022/05/schaduw-over-sardinie-corine-kuijper.html .

Schaduw over Sardinie; fijne roman met thrilleraspecten

door: Hanneke Tinor-Centi

‘Schaduw over Sardinië’ is het vervolg op ‘Schaduwfamilie’, de roman waarmee Corine Kuiper in 2020 debuteerde. Lisa is, evenals in het voorgaande deel, het hoofdpersonage. Zij is getrouwd met de Italiaanse Luciano en haar mooie leven op Sardinië lijkt compleet wanneer ze onverwacht moeder wordt. Wanneer Mel, de vriendin van haar neef, vermist raakt tijdens een vakantie op Haïti, valt er echter een schaduw over Lisa’s geluk. Mels’ echtgenoot Tom blijft achter met dochtertje Romy en dat is al moeilijk genoeg, maar dan slaat het noodlot opnieuw toe en gaat Lisa op onderzoek uit.

“De telefoon gaat dit keer gelijk op voicemail. Haar telefoon staat dus uit. Waarom? De rillingen lopen over zijn rug. Romy begint te huilen. Ook dat nog, hij moet bellen maar moet eerst zijn dochter kalmeren.”

Het eerdere boek over Lisa –‘Schaduwfamilie’- en deze nieuwe telg –‘Schaduw over Sardinië’ zijn goed los van elkaar te lezen alhoewel het natuurlijk de voorkeur geniet om ze allebei en in de juiste volgorde te lezen.

De oplettende lezer, die ook ‘Schaduwfamilie’ heeft gelezen, zal constateren dat dit tweede deel, qua schrijfstijl en verhaalconstructie nóg beter is dan het eerste. Kuijper maakt een mooie ontwikkeling door als auteur en dat belooft derhalve nog meer moois van de hand van deze schrijfster. Op een enkel ongemakkelijk woord na, is de taalbeleving van deze auteur eveneens goed.

“Maar daarnaast is er meer, er is iets in haar blik dat ze niet kan thuisbrengen. Is het onzekerheid of juist vastberadenheid wat ze ziet? Of is het angst? Maar waarvoor of voor wie?”

‘Schaduw over Sardinië’ is een meeslepend en intrigerend verhaal waarbij de auteur de emoties uitstekend in woorden tot uitdrukking weet te brengen en tevens de spanning fraai weet op te bouwen. Ze hanteert daarbij een vloeiende en beeldende schrijfstijl. Dat was in ‘Schaduwfamilie’ al het geval, maar toch weet Kuijper zichzelf met dit boek te overtreffen. Bovendien lijkt zij qua genre wat op te schuiven richting het thrillergenre, ten opzichte van het romangenre waar ‘Schaduwfamilie’ toe behoorde.

Kortom, ‘Schaduw over Sardinië’ is beslist een aanrader voor de liefhebber van romans met thrilleraspecten.

De auteur
Corine Kuijper woont in Haarlem met haar Italiaanse vriend en nadat ze in 2018 begon met schrijven, debuteerde ze in 2020 met haar roman ‘Schaduwfamilie’. ‘Schaduw over Sardinië’ is het los te lezen vervolg. Inmiddels werkt Kuijper aan haar derde roman.

Uitvoering
Uitgeverij Davey Jones Publishing
ISBN: 9789464490022
Paperback, 269 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Roman met spanning

door: Dini van Heumen

Corine Kuijper woont in Haarlem met haar Italiaanse vriend en nadat ze in 2018 begon met schrijven, debuteerde ze in 2020 met haar roman Schaduwfamilie.
Schaduw over Sardinië is het los te lezen vervolg.
Inmiddels werkt zij aan haar derde roman.

In Schaduw over Sardinië volgen we Lisa, getrouwd met Luciano die in Sardinië een mooi leven heeft opgebouwd.
Dan verdwijnt Mel, de vriendin van haar neef Tom tijdens een vakantie in Haïti en wordt dat mooie leven van Lisa overschaduwd.
Tom probeert uiteindelijk met zijn dochtertje Romy zo goed als het kan zijn leven weer op te pakken.
Het laat Lisa echter niet los en wanneer later opnieuw het noodlot toeslaat voor Tom is ze vastbesloten om de waarheid boven tafel te krijgen.

Corine Kuijper heeft een mooie vlotte schrijfstijl en weet heel filmisch het leven in Sardinië met alle Italiaanse en overige familieperikelen te beschrijven.
Een meeslepend verhaal met de nodige spanning, dat zorgt voor een paar heerlijke uurtjes leesplezier.
Ondanks dat het een tweede deel is, deze opvolger van Schaduwfamilie, is Schaduw over Sardinië moeiteloos te volgen en te lezen.
In tegenstelling tot de roman Schaduwfamilie wordt dit boek geplaatst in de categorie thrillers en spanning.
Ook wel logisch want er zit voldoende spanning in die de lezer tot het einde blijft boeien.
De auteur wil de lezer een paar ontspannende uurtjes bezorgen en dat is haar met dit boek ook wel gelukt kan ik zeggen.
Een aanrader voor degenen die van mooie romans houden met spanning en liever thrillers met veel geweld vermijden.
Ik heb het graag gelezen en waardeer het met 3,5*

Met dank aan uitgeverij Davey Jones Publishing voor het recensie-exemplaar.

Spannende familieroman

door: Sylvia van Elzelingen

Corine Kuijper begon in 2018 met haar schrijf carrière. Haar debuutroman ‘Schaduwfamilie’ werd in november 2020 uitgegeven. ‘Schaduw over Sardinië’ is haar tweede roman en het los te lezen vervolg. Kuijper woont met haar Italiaanse vriend in Haarlem.

Lisa’s leven op Sardinië lijkt compleet wanneer ze onverwacht toch nog moeder wordt van een prachtige zoon, Luca. Haar geluk wordt overschaduwd als Mel, de vriendin van haar neef Tom, samen met haar vriendin Anouk vermist wordt op Haïti. Het laat Lisa niet los en ze gaat op zoek naar de waarheid. Wie was Anouk? En heeft ze iets te maken met de verdwijning van Mel? Anouk vlucht naar Brazilië. Maar eenmaal terug in Nederland krijgt ze schuldgevoelens. Wanneer ook het noodlot toeslaat voor Tom zet Lisa alles op alles, ze wil de onderste steen boven krijgen.

‘Schaduw over Sardinië’ is het los te lezen vervolg op ‘Schaduwfamilie’. Deze spannende roman heeft meerdere verhaallijnen en neemt je mee naar verschillende plaatsen waaronder Sardinië, Venetië en Nederland. Lisa is geëmigreerd naar Sardinië en woont met haar man Luciano op de agriturismo van haar vader en zijn vrouw, Lisa’s tante. Tom, Lisa’s neef, woont met zijn vriendin Mel en hun pasgeboren dochter Romy in Nederland. In Italië bezit de familie nog een huis waar ze regelmatig komen. Het was het huis van de grootouders van Lisa. Alhoewel de familieverhoudingen goed uitgelegd worden is het toch een aanrader om de twee romans op volgorde te gaan lezen.
De schrijfstijl is toegankelijk en meeslepend. Je moet wel goed bij de les blijven, want de gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op en zijn niet altijd even goed aangegeven door het weglaten van een alinea. Desondanks leest het verhaal vlot en kun je het moeilijk wegleggen. De omgeving wordt filmisch beschreven en de interessante personages, met hun familieperikelen, zijn levensecht neergezet. Af en toe kreeg ik het gevoel dat ik in de film ‘Mama Mia’ terecht was gekomen door het hoge feelgood gehalte. Deze film is overigens mooi, net als dit boek.

Corine Kuijper is met ‘Schaduw over Sardinië’ erin geslaagd om de lezer mee te nemen in een mooi familieverhaal dat afgewisseld wordt met spannende gebeurtenissen. Een aanrader!
Ik waardeer deze roman met 3,5* en hoop stiekem dat er nog een vervolg komt.

Mijn dank gaat uit naar Corine Kuijper en Uitgeverij Davey Jones Publishing voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

Voor meer recensies:

https://www.hebban.nl/boek/schaduw-over-sardinie#total=15

Recensies Schaduwfamilie

Italiaanse familieperikelen

door: Annette van Luyk, schrijfster

‘Schaduwfamilie is een meeslepende roman over een Italiaanse en een Nederlandse familie die op een andere manier met elkaar verweven zijn dan op het eerste gezicht lijkt. De waarheid komt langzaam boven water, en een serie gebeurtenissen zorgt voor een hechtere band tussen de halfzusjes Lisa en Donna, die beiden een hoofdrol zijn toebedeeld.Een romantische familieroman die zich deels afspeelt in Italië, waarbij je heerlijk kunt wegdromen om ooit een eigen b&b of agriturismo te runnen.’

door: Maria Genove, schrijfster en journaliste

‘Een inspirerend boek voor degenen die dromen om hun saaie baan op te zeggen en naar een zonnig land te verhuizen. Soms heb je daar een familiegeheim voor nodig.

Recensies op Bol.com

  • Dit boek leest heerlijk weg en is op geen enkel moment saai. Een boek om lekker mee op de bank te kruipen en te genieten.
  • Fijn geschreven en zalig om weg te dromen over Italië, ik kon het boek niet weg leggen want ik wilde weten hoe het afliep met Lisa en Donna.
  • Een zeer levendig geschreven boek, dat je niet kunt wegleggen. Steeds komen er weer onverwachte feiten naar voren, wat maakt dat het geen enkel moment saai wordt.. Ondanks het meeslepende drama brengt het boek een vakantiesfeer met zich mee, waardoor je het liefst morgen naar Italië zou willen afreizen.
  • Het boek ‘Schaduwfamilie’ van Corine Kuiper doet je van de ene verbazing in de andere vallen. Eerst dacht ik dat de schrijfster in het begin van van boek te veel weggaf – iets wat je volgens de regels van het schrijversvak niet mag – maar juist dát maakt dat je door blijft lezen, omdat je echt wil weten hoe dingen mogelijk zijn. Zoek je een boek om lekker bij weg te zakken? Koop dan dit boek.