Recensies

Recensies Schaduw over Sardinië

Saskia Balmaekers van Ciaotutti

Schaduw over Sardinië

Na haar debuutroman Schaduwfamilie, over Lisa die op zoek gaat naar haar Italiaanse roots, neemt Corine Kuijper je in Schaduw over Sardinië mee naar dit prachtige eiland.

Het is een los te lezen vervolg op Schaduwfamilie, al lazen wij beide boeken meteen na elkaar, voor de beste beleving van Lisa’s volledige verhaal.

Lisa’s leven op Sardinië lijkt compleet wanneer ze onverwacht tóch nog moeder wordt. Als Mel, de vriendin van haar neef, samen met haar vriendin Anouk vermist raakt tijdens een vakantie op Haïti, valt er echter een schaduw over Lisa’s geluk.

Ze gaat op zoek naar de waarheid. Wie was Anouk en wat had zij te maken met de verdwijning? Wat wilde deze vrouw?

Anouk vlucht naar Brazilië en krijgt, eenmaal terug in Nederland, last van schuldgevoelens. Waarom was ze niet gewoon eerlijk geweest? Als het noodlot toeslaat voor haar neef wil Lisa de onderste steen boven krijgen.

Schaduw over Sardinië | Corine Kuijper | ISBN 9789464490022 | € 18,95 | uitgeverij Ellessy | bestel Schaduw over Sardinië bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book en als luisterboek)

Schaduw over Sardinie; fijne roman met thrilleraspecten

door: Hanneke Tinor-Centi

‘Schaduw over Sardinië’ is het vervolg op ‘Schaduwfamilie’, de roman waarmee Corine Kuiper in 2020 debuteerde. Lisa is, evenals in het voorgaande deel, het hoofdpersonage. Zij is getrouwd met de Italiaanse Luciano en haar mooie leven op Sardinië lijkt compleet wanneer ze onverwacht moeder wordt. Wanneer Mel, de vriendin van haar neef, vermist raakt tijdens een vakantie op Haïti, valt er echter een schaduw over Lisa’s geluk. Mels’ echtgenoot Tom blijft achter met dochtertje Romy en dat is al moeilijk genoeg, maar dan slaat het noodlot opnieuw toe en gaat Lisa op onderzoek uit.

“De telefoon gaat dit keer gelijk op voicemail. Haar telefoon staat dus uit. Waarom? De rillingen lopen over zijn rug. Romy begint te huilen. Ook dat nog, hij moet bellen maar moet eerst zijn dochter kalmeren.”

Het eerdere boek over Lisa –‘Schaduwfamilie’- en deze nieuwe telg –‘Schaduw over Sardinië’ zijn goed los van elkaar te lezen alhoewel het natuurlijk de voorkeur geniet om ze allebei en in de juiste volgorde te lezen.

De oplettende lezer, die ook ‘Schaduwfamilie’ heeft gelezen, zal constateren dat dit tweede deel, qua schrijfstijl en verhaalconstructie nóg beter is dan het eerste. Kuijper maakt een mooie ontwikkeling door als auteur en dat belooft derhalve nog meer moois van de hand van deze schrijfster. Op een enkel ongemakkelijk woord na, is de taalbeleving van deze auteur eveneens goed.

“Maar daarnaast is er meer, er is iets in haar blik dat ze niet kan thuisbrengen. Is het onzekerheid of juist vastberadenheid wat ze ziet? Of is het angst? Maar waarvoor of voor wie?”

‘Schaduw over Sardinië’ is een meeslepend en intrigerend verhaal waarbij de auteur de emoties uitstekend in woorden tot uitdrukking weet te brengen en tevens de spanning fraai weet op te bouwen. Ze hanteert daarbij een vloeiende en beeldende schrijfstijl. Dat was in ‘Schaduwfamilie’ al het geval, maar toch weet Kuijper zichzelf met dit boek te overtreffen. Bovendien lijkt zij qua genre wat op te schuiven richting het thrillergenre, ten opzichte van het romangenre waar ‘Schaduwfamilie’ toe behoorde.

Kortom, ‘Schaduw over Sardinië’ is beslist een aanrader voor de liefhebber van romans met thrilleraspecten.

De auteur
Corine Kuijper woont in Haarlem met haar Italiaanse vriend en nadat ze in 2018 begon met schrijven, debuteerde ze in 2020 met haar roman ‘Schaduwfamilie’. ‘Schaduw over Sardinië’ is het los te lezen vervolg. Inmiddels werkt Kuijper aan haar derde roman.

Uitvoering
Uitgeverij Davey Jones Publishing
ISBN: 9789464490022
Paperback, 269 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een familieroman met romantiek en spanning

door: Annette van Luyk, schrijfster

Schaduw over Sardinië is het vervolg op de debuutroman Schaduwfamilie van Corine Kuijpers, maar de boeken zijn ook prima los van elkaar te lezen, omdat de gebeurtenissen uit het eerste boek verdeeld over verschillende hoofdstukken duidelijk worden gemaakt.
Het verhaal over het benijdenswaardige leven op een agriturismo op Sardinië (dat zeer beeldend wordt beschreven) wordt afgewisseld met spannende, soms bijna thrillerachtige gebeurtenissen in de familie sfeer.
Corine Kuipers heeft met deze tweede roman bewezen dat ze een flinke ontwikkeling als schrijfster heeft doorgemaakt. Haar schrijfstijl is toegankelijk en door de spanning die in het verhaal verweven is, blijft het tot het einde boeien.

Roman met spanning

door: Dini van Heumen

Corine Kuijper woont in Haarlem met haar Italiaanse vriend en nadat ze in 2018 begon met schrijven, debuteerde ze in 2020 met haar roman Schaduwfamilie.
Schaduw over Sardinië is het los te lezen vervolg.
Inmiddels werkt zij aan haar derde roman.

In Schaduw over Sardinië volgen we Lisa, getrouwd met Luciano die in Sardinië een mooi leven heeft opgebouwd.
Dan verdwijnt Mel, de vriendin van haar neef Tom tijdens een vakantie in Haïti en wordt dat mooie leven van Lisa overschaduwd.
Tom probeert uiteindelijk met zijn dochtertje Romy zo goed als het kan zijn leven weer op te pakken.
Het laat Lisa echter niet los en wanneer later opnieuw het noodlot toeslaat voor Tom is ze vastbesloten om de waarheid boven tafel te krijgen.

Corine Kuijper heeft een mooie vlotte schrijfstijl en weet heel filmisch het leven in Sardinië met alle Italiaanse en overige familieperikelen te beschrijven.
Een meeslepend verhaal met de nodige spanning, dat zorgt voor een paar heerlijke uurtjes leesplezier.
Ondanks dat het een tweede deel is, deze opvolger van Schaduwfamilie, is Schaduw over Sardinië moeiteloos te volgen en te lezen.
In tegenstelling tot de roman Schaduwfamilie wordt dit boek geplaatst in de categorie thrillers en spanning.
Ook wel logisch want er zit voldoende spanning in die de lezer tot het einde blijft boeien.
De auteur wil de lezer een paar ontspannende uurtjes bezorgen en dat is haar met dit boek ook wel gelukt kan ik zeggen.
Een aanrader voor degenen die van mooie romans houden met spanning en liever thrillers met veel geweld vermijden.
Ik heb het graag gelezen en waardeer het met 3,5*

Met dank aan uitgeverij Davey Jones Publishing voor het recensie-exemplaar.

Spannende familieroman

door: Sylvia van Elzelingen

Corine Kuijper begon in 2018 met haar schrijf carrière. Haar debuutroman ‘Schaduwfamilie’ werd in november 2020 uitgegeven. ‘Schaduw over Sardinië’ is haar tweede roman en het los te lezen vervolg. Kuijper woont met haar Italiaanse vriend in Haarlem.

Lisa’s leven op Sardinië lijkt compleet wanneer ze onverwacht toch nog moeder wordt van een prachtige zoon, Luca. Haar geluk wordt overschaduwd als Mel, de vriendin van haar neef Tom, samen met haar vriendin Anouk vermist wordt op Haïti. Het laat Lisa niet los en ze gaat op zoek naar de waarheid. Wie was Anouk? En heeft ze iets te maken met de verdwijning van Mel? Anouk vlucht naar Brazilië. Maar eenmaal terug in Nederland krijgt ze schuldgevoelens. Wanneer ook het noodlot toeslaat voor Tom zet Lisa alles op alles, ze wil de onderste steen boven krijgen.

‘Schaduw over Sardinië’ is het los te lezen vervolg op ‘Schaduwfamilie’. Deze spannende roman heeft meerdere verhaallijnen en neemt je mee naar verschillende plaatsen waaronder Sardinië, Venetië en Nederland. Lisa is geëmigreerd naar Sardinië en woont met haar man Luciano op de agriturismo van haar vader en zijn vrouw, Lisa’s tante. Tom, Lisa’s neef, woont met zijn vriendin Mel en hun pasgeboren dochter Romy in Nederland. In Italië bezit de familie nog een huis waar ze regelmatig komen. Het was het huis van de grootouders van Lisa. Alhoewel de familieverhoudingen goed uitgelegd worden is het toch een aanrader om de twee romans op volgorde te gaan lezen.
De schrijfstijl is toegankelijk en meeslepend. Je moet wel goed bij de les blijven, want de gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op en zijn niet altijd even goed aangegeven door het weglaten van een alinea. Desondanks leest het verhaal vlot en kun je het moeilijk wegleggen. De omgeving wordt filmisch beschreven en de interessante personages, met hun familieperikelen, zijn levensecht neergezet. Af en toe kreeg ik het gevoel dat ik in de film ‘Mama Mia’ terecht was gekomen door het hoge feelgood gehalte. Deze film is overigens mooi, net als dit boek.

Corine Kuijper is met ‘Schaduw over Sardinië’ erin geslaagd om de lezer mee te nemen in een mooi familieverhaal dat afgewisseld wordt met spannende gebeurtenissen. Een aanrader!
Ik waardeer deze roman met 3,5* en hoop stiekem dat er nog een vervolg komt.

Mijn dank gaat uit naar Corine Kuijper en Uitgeverij Davey Jones Publishing voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

Vakantiegevoel door het boek

door: Marian Drontmann

mooi beschreven sferen, in zowel Italië als Nederland, waardoor het lijkt alsof je de italiaanse zon voelt en de wijn proeft en de nederlandse kou herkent. Tegelijkertijd kun je de bezorgdheid en het verdriet van de gezinsleden meevoelen naast ook de geluksmomenten meebeleven.
Een ontspannen boek met inhoud, dat gemakkelijk leest en je ook nieuwsgierig houdt. Een onverwachte ontknoping maakt het boek helemaal compleet. Knap geschreven door Corine, zeker als je weet dat het pas haar tweede boek is, Ik wens haar opnieuw veel schrijfplezier met haar derde boek, waar ik nu al naar uitkijk en waarvan ik hoop dat het weer door velen succesvol wordt ontvangen!

Recensies Schaduwfamilie

Italiaanse familieperikelen

door: Annette van Luyk, schrijfster

‘Schaduwfamilie is een meeslepende roman over een Italiaanse en een Nederlandse familie die op een andere manier met elkaar verweven zijn dan op het eerste gezicht lijkt. De waarheid komt langzaam boven water, en een serie gebeurtenissen zorgt voor een hechtere band tussen de halfzusjes Lisa en Donna, die beiden een hoofdrol zijn toebedeeld.Een romantische familieroman die zich deels afspeelt in Italië, waarbij je heerlijk kunt wegdromen om ooit een eigen b&b of agriturismo te runnen.’

door: Maria Genove, schrijfster en journaliste

‘Een inspirerend boek voor degenen die dromen om hun saaie baan op te zeggen en naar een zonnig land te verhuizen. Soms heb je daar een familiegeheim voor nodig.

Recensies op Bol.com

  • Dit boek leest heerlijk weg en is op geen enkel moment saai. Een boek om lekker mee op de bank te kruipen en te genieten.
  • Fijn geschreven en zalig om weg te dromen over Italië, ik kon het boek niet weg leggen want ik wilde weten hoe het afliep met Lisa en Donna.
  • Een zeer levendig geschreven boek, dat je niet kunt wegleggen. Steeds komen er weer onverwachte feiten naar voren, wat maakt dat het geen enkel moment saai wordt.. Ondanks het meeslepende drama brengt het boek een vakantiesfeer met zich mee, waardoor je het liefst morgen naar Italië zou willen afreizen.
  • Het boek ‘Schaduwfamilie’ van Corine Kuiper doet je van de ene verbazing in de andere vallen. Eerst dacht ik dat de schrijfster in het begin van van boek te veel weggaf – iets wat je volgens de regels van het schrijversvak niet mag – maar juist dát maakt dat je door blijft lezen, omdat je echt wil weten hoe dingen mogelijk zijn. Zoek je een boek om lekker bij weg te zakken? Koop dan dit boek.