Het einde van een tijdperk?

Gepubliceerd op 15 juli 2021 om 13:04

Hoe lang ligt hij nog in de kiosken?

De krant lag, zolang ik me kan herinneren, bij mijn ouders iedere ochtend en iedere avond op de deurmat. S ochtends De Telegraaf en s middags Het Haarlems Dagblad. Ik ben geboren in 1965 dus televisie was niet het meest voor de hand liggende medium om nieuws te vergaren. De generatie van mijn ouders las de krant omdat er simpelweg niet veel andere informatiebronnen beschikbaar waren. Je had buiten die krant alleen de radio, tv kwam later. In de jaren 70 en 80 begon de tv naast de krant belangrijk te worden bij ons thuis. Tussen 8 en half 9 was praten verboden, dan vulde, net als nu nog steeds, de stem van het NOS journaal de huiskamer. Verder vond mijn vader tv onzin. Er was nooit iets dat interessant genoeg was om voor thuis te blijven, zei hij altijd. In het begin van mijn zelfstandige bestaan keek ik, niet anders gewend na al die jaren, om acht uur naar het journaal. Een krant had ik niet, die vond ik te duur en onhandig. Tabloid formaat was er in de jaren 80 nog niet en dat afschuwelijk grote ding op tafel had ik nog steeds een hekel aan.

Inmiddels worden we overspoeld met nieuws, TV, Radio, Internet en toch ook nog steeds die oude vertrouwde krant, weliswaar voor het overgrote deel gelukkig inmiddels in tabloid formaat. Ik moet bekennen, misschien zelfs wel een beetje tot mijn schande, dat ik nog steeds geen abonnement heb op een krant. Ik kan alles terugvinden op mijn pc, laptop, tablet en telefoon, waarom zou ik er dan zoveel geld voor betalen?
Want laten we eerlijk zijn, een krant is duur, behoorlijk duur.
Dus lees ik alles op internet en dat terwijl ook ik al tot de oudere garde behoor. Hoe zit het dan wel niet met de huidige generatie? Zij zullen nog veel minder de krant lezen, waarschijnlijk helemaal niet. Hoe lang ligt hij dus nog in de Kiosk, supermarkt of boekenwinkel? Ik vrees geen jaren meer. Zei ik vrees? Ja vrees, want ondanks dat ik niet geabonneerd ben op een krant vind ik dat de krant erbij hoort. Net als dat ik vind dat er papieren boeken moeten blijven al heb ik daarnaast ook een e-reader.

Lezen op papier heeft een andere dimensie. De geur, het gevoel dat je ervaart als je een bladzijde omslaat, het is met niets te vergelijken.
Dus wat mij betreft stellen we de sterfdag van de krant voorlopig nog even uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *