De Biblebelt binnen de pluriforme samenleving

Gepubliceerd op 25 juli 2021 om 14:32

Ik lees, zoals zovelen, iedere dag nieuws op verschillende sites, apps en op tv. Daar word je eigenlijk helemaal niet vrolijk van. Nog niet zo lang geleden nam ik me voor te stoppen met het lezen ervan en weer terug te keren naar mijn ritme van de jaren 80. Alleen het 8 uur journaal kijken. Scheelt hartkloppingen en ergernis. Maar tot nu toe is het me niet gelukt dat vol te houden, blijkbaar schep ik er toch genoegen in me boos te maken. Best vreemd eigenlijk. Vanmorgen werd mijn irritatie veroorzaakt door een stukje dat ik las over de Biblebelt. Ik wil iedereen in zijn waarde laten en ieder mens mag geloven wat hij wil. Vrijheid van meningsuiting is de grondlegger van onze democratie.
Juist daarom mijn ergernis toen ik het artikel las.

Tot mijn verbazing wordt er in de Biblebelt stiekem gevaccineerd. Ik zeg tot mijn verbazing maar eigenlijk verbaast het me helemaal niet. Het stiekeme lijkt wat hypocriet, maar misschien logisch als je deel uitmaakt van een gemeenschap waar het oordeel hard is. Bestaan de waarden van de democratie soms niet binnen de Biblebelt? Je zou het haast denken, want als dat wel het geval was, zouden dorpsgenoten of familieleden van streng gelovigen zich niet stiekem bij de huisarts of in een plaats waar niemand ze kent te hoeven laten vaccineren. Vervolgens lees ik dat wanneer de huisarts met de dorpsgenoten in gesprek gaat over vaccinatie, er een verschil in reactie is als hij de vraag anders stelt. Op de vraag wilt u gevaccineerd worden, wordt stellig nee gezegd. Maar vraagt de dokter wat vindt u ervan om iets te krijgen dat voorkomt dat u corona krijgt, reageren ze meestal wel positief.
Ik vraag me serieus af hoe deze mensen denken. 
Waarom en voor wie doe je alsof, is de Biblebelt misschien een dictatuur binnen onze democratie? Ik vraag me af wat er nog meer stiekem gebeurt binnen deze geloofsgemeenschap.

We leven in een pluriforme samenleving waarin iedereen vrij zou moeten zijn in de beslissingen die hij of zij neemt voor zichzelf, zonder dat welk geloof of welke levensovertuiging dan ook hen daarin belemmert. Maar te vaak valt me op worden mensen geremd in eerlijk zijn naar henzelf en hun omgeving omwille van de mening en overtuiging van anderen.
De ontzuiling in de jaren 60 zorgde ervoor dat we minder in hokjes werden gestopt. Individuele ontplooiing werd belangrijker. Het lijkt of we langzaamaan weer gaan verzuilen. Ook Social Media zorgt immers weer meer en meer voor groepsvorming. Dat lijkt mooi, maar schuilt er ook niet een gevaar in? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *