Besparen

Ik hoor en lees het nieuws. Op tv, radio en online. Ik lees over goedkoop boodschappen doen. Over waar en hoe ik kan besparen. Welk nieuwskanaal ik kies, alles draait om het energieprobleem en de hoge inflatie die we mede daardoor hebben. Gasprijzen gaan skyhigh en stroom is allang niet meer goedkoper dan gas. Met een warmtepomp ben je op het moment de sigaar. 
Door al die berichten is het onmogelijk je hoofd weg te draaien voor de problemen die er eigenlijk al jaren zijn. De misère is in ieder geval dus nog ergens goed voor. 

Ik ben zo iemand die nooit ergens op lette, ondanks dat ik ben opgevoed met een vader die de halve dag riep: doe-dat-licht-uit! En die ik regelmatig langs de thermostaat zag wandelen om hem een graadje lager te zetten. Nu hadden wij het absoluut niet arm thuis en de wereld beter maken was ook niet zijn doel. Het was gewoon iets van vroeger. Ik zie mijn opa en oma nog met zijn tweetjes achter in de kamer om een potkacheltje zitten. Daar brandde een klein lampje, de rest van het huis was koud en donker. Nu, vijftig jaar later, zit ik gelukkig nog niet bij een potkacheltje in het schemerdonker, maar een stukje bewustwording vind ik wel op zijn plaats. De energie voorraad is niet onuitputtelijk en liever nu wat bezuinigen dan straks zonder zitten. Zonnepanelen en een warmtepomp hebben we nog niet. Gezien de huidige situatie lijkt het mij sowieso verstandig even af te wachten wat de toekomst brengt. Eerst maar eens ons verbruik onder de loep nemen. De kachel een graadje lager begrijp ik, maar wat weet ik van stroomverbruik? Niets. Het schaamrood komt op mijn wangen. 

Wij hebben nog overal gloeilampen. Ik vond het altijd wel prima. Schandalig, ik weet het, maar het is niet anders. Hoogste tijd dus om die ouderwetse lampen te vervangen. Ik begin met de woonkamer en kom tot de conclusie dat de gloeilampen die daar iedere avond branden totaal driehonderd watt per uur verbruiken. Driehonderd Watt? Nee, we wonen niet op een bouwput, we hebben een kroon boven de tafel met acht lampjes en in een staande lamp zitten er tien. Die tezamen zijn al goed voor tweehonderdtwintig watt. We dimmen ze altijd tot een minimum, wat dus belachelijk onnodig verbruik van energie en geld is. De kroon wil ik niet kwijt, maar de staande lamp vind ik al een tijdje niet meer zo leuk. Tien nieuwe led lampjes kopen lijkt me dan ook geen goed idee. De lamp zet ik op Marktplaats. De rest neem ik me voor ga ik vervangen door led. Ik vraag me af of dat nou echt zoveel scheelt. Na wat onderzoek op internet kom ik erachter dat het inderdaad zo is. In plaats van driehonderd watt zouden we dertig watt gaan gebruiken. En dat alleen beneden. Aanzienlijk vind ik.
Op naar de bouwmarkt voor nieuwe lampen. Ik heb geen idee, voor mij is een lamp een lamp. Oké, je kan hem dimmen om het wat gezelliger te maken. Maar verder dan dat gaat mijn kennis niet. In de winkel zie ik rijen met lampen. Ik heb hulp nodig. Gelukkig werkt er al jaren bij de Enorm een dame die je nog echt advies geeft. Ze vertelt me van alles over de warmte en zachtheid van licht en even later sta ik weer buiten met een tas vol lampen. Gouden lampen voor extra warm licht. Kelvin 2100. Hoe lager Kelvin, hoe warmer het licht leerde ik van de vriendelijke dame van de Enorm.
Weer thuis vallen me nog twee apparaatjes op. Onzinnige dingen die je in het stopcontact steekt om muizen en ander ongedierte te verjagen. Ik heb eigenlijk nooit geloofd in de werking van die dingen. Maar dacht altijd: baat het niet dan schaadt het niet. Helaas gaat dat hier niet op. Die dingen verbruiken op jaarbasis per stuk honderd kilowattuur. Ik heb er twee. Nee, ik had er twee, ze liggen nu in de kast te wachten om weggegooid te worden. 

S’ avonds zit ik onder mijn dekentje op de bank een Netflix serie te kijken op mijn Oled TV die, weet ik nu, veel te veel verbruikt, maar mijn Netflix lever ik niet in voor een ouderwets bordspel, sorry.
Wel heb ik vandaag bijna zeshonderd kilowattuur op jaarbasis bespaard.
Ik kijk naar het mooie licht dat mijn gouden lampjes van 2100 Kelvin geven en denk aan mijn vader. Hij zou trots op me zijn geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *