Oranje boven

Gepubliceerd op 11 september 2021 om 12:48

Ik stel mijzelf al een tijdje een vraag waar ik het antwoord niet op weet: waarom is nog steeds de meerderheid van de Nederlanders voor de monarchie? Mensen die dolblij met oranje mutsjes en vlaggetjes langs de kant van de weg staan om een glimp van het ‘mooie stel’ op te vangen. Ik snap er echt niets van.
Dat voor het paar andere regels gelden bij de aanvraag van subsidies dan voor ons simpele zielen bijvoorbeeld, lijkt hen niet te deren. Net als vorig jaar rond deze tijd, stond de sluiting van Kroondomein Het Loo weer ter discussie. Onze Willem gaat de komende weken weer op jacht met zijn vrienden. De vraag of jagen überhaupt nog van deze tijd is laat ik voor het gemak even buiten beschouwing. Ik richt me hier enkel op wat dit persoonlijke feestje van onze koning met zijn vrienden ons Nederlanders kost. 

In 1959 schonk onze toenmalige koningin Wilhelmina het Loo aan de staat, wat het tot eigendom van ons allen maakte. Wel hield de kroondrager het volledig vruchtgebruik. Of dit nu zo gul is als dat het lijkt valt te betwijfelen. Maar Wilhelmina haar acties wil ik nu niet ter discussie stellen. Dus terug naar de koning en het landgoed. Om het onderhoud ervan te bekostigen krijgt onze vorst subsidie. Ik begrijp dat wel, zelf zo’n bedrag ophoesten is natuurlijk wat veel, dat geld kan je beter in een vakantiehuisje steken. De afgelopen vijf jaar is voor het onderhoud aan het park namelijk een bedrag van 4,7 miljoen beschikbaar gesteld, zo ongeveer het bedrag waar het paar de villa in Griekenland voor heeft aangeschaft. In de voorwaarden van de openstelling subsidie voor parken staat echter dat voor het verkrijgen van die subsidie het terrein maximaal één week per jaar gesloten mag zijn voor publiek. Waarom geldt, zoals ik me met meer dingen afvraag, voor onze Willem een uitzondering en mag hij de boel wel afsluiten ter genoegdoening van hemzelf? Reden: de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de koning. Maar hoe ziet die bescherming er die andere negen maanden dan uit? Ik blijf het vreemd vinden.
Maar goed nieuws. Inmiddels is besloten dat vanaf 2022 de koning geen subsidie meer ontvangt wanneer de voorwaarden voor het verkrijgen van die subsidie niet worden gehanteerd. Dat wordt dus of zelf zijn hobby betalen of een jacht feestje van een week. De keus is aan hem. 
Het lijkt mij overigens niet meer dan normaal dat de 4,7 miljoen van de afgelopen vijf jaar terugbetaald worden. Ze waren tenslotte ten onrechte uitgekeerd. Moeten wij dat ook niet als we teveel uit de staats- of gemeentekas hebben ontvangen? Het zou chic zijn als de koning dit bedrag in onze schatkist  zou storten. Hij kan het zich veroorloven.

Voor de goede orde heb ik toch even de kosten van ons koningshuis opgezocht. Een slordige 59 miljoen die in werkelijkheid nog veel hoger ligt vanwege fiscale voordelen die hierin niet worden meegeteld. Wat mij betreft wordt het persoonlijk salaris, de zogenaamde A-component, gebaseerd op de Balkenende norm, dat lijkt me zeer redelijk. Het huidige privé inkomen bedraagt ruim negen ton voor Willem en onze Max mag ruim drieënhalve ton naar eigen keuze spenderen. Ik begrijpt dat ze af en toe een jurkje bij H&M koopt.
De bijna zes miljoen, waar de B-component uit bestaat, zou ook een stuk lager kunnen. Want waarom moet het onderhoud van het koninklijk jacht door ons worden opgehoest? Het onderhoud van de caravan van een goede vriend van mij wordt ook niet door zijn werkgever betaald. Die betaalt alleen de kosten die hij maakt in verband met het uitoefenen van zijn functie. Maar het is natuurlijk voor Alex en Max hoog noodzakelijk om tot rust te komen op hun jacht om het zware bestaan van Koning en Koningin vol te houden. Dat begrijp ik volkomen. Deze noodzaak maakt het betalen door ons allen van het onderhoud uiteraard verdedigbaar. Misschien moet die vriend er ook nog eens op aansturen dat zijn caravan er voor zorgt dat hij tot rust komt en dat zonder die caravan hij zijn functie onmogelijk op de manier kan uitoefenen zoals hij nu doet.
Wie weet levert het een servicebeurtje op!

Iedereen mag zijn mening en een hobby hebben, dus ook degene wiens hobby de Oranjes zijn. Toch hoop ik dat al die oranje fanaten eens stilstaan bij wat deze hobby ons allen kost, voor ze de volgende keer weer met vlaggetjes langs de kant van de weg gaan staan zwaaien naar dat ‘mooie paar’.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *